11 Şubat 2013 Pazartesi

Papa Neden İstifa Etti? Papa 16. Benedict kimdir?

2005'de Katoliklerin 265. Papa'sı seçilen 16'ncı Benedict'in istifa etmesi akıllarda soru işareti uyandırdı.

İddianın kaynağı ise  ANSA (İtalyan Haber Ajansı) Habere göre Benedikt 28 Şubat'ta istifa edecek.Vatikan sözcüsü Federico Lombardi ise, Benedict'in görevi bırakacağını doğruladı.

Görevinin gerektirdiklerini ifa etmek hem zihnen hem de fiziken lazım olan kuvvete birkaç zamandır sahip olamadığını belirten 16. Benedict, kendi isteğiyle görevini 28 Şubat akşamı saat 20.00'de bırakmaya karar verdiğini bildirdi.

Papa 16. Benedict'in istifa haberi üzerine basın açıklamaları yapan Avrupalı Liderler Papa'dan övgüyle söz ettiler.

Papa 16. Benedict Kimdir?


1927'de Almanya'nın Bavyera şehrinde dünyaya geldi ve asıl ismi Joseph Alois Ratzinger.
Babası polisti. 14 yaşında, Nazilerin gençlik kollarına katıldı; ama hiçbir zaman aktif bir katılımcı olmadı. Savaş patlak verince ilahiyat eğitimine ara vermek zorunda kaldı ve kendini Münih'teki bir uçaksavar birliğinde buldu. Savaşın sonlarına doğru ordudan kaçmasına rağmen 1945'te bir süre müttefikler tarafından esir olarak tutuldu.

Joseph Alois Ratzinger'in muhafazakâr görüşleri, 60'lardaki liberal akımlar süresince daha da sağlamlaştı. 1966'da Tübingen Ünivesitsi'nde dogmatik teoloji kürsüsüne getirilmesine karşın, öğrencileri arasındaki yaygın Marksist görüşler onu bir hayli şaşırtmıştı. Üniversitede ders verdiği bir gün politik bir olay yüzünden dersi yarım kalmıştı.  Ona göre din, totaliter, zalim ve de gaddarca gördüğü herhangi bir politik ideolojiden daha üstün bir kavramdı. Daha sonradan bu konuyla ilgili olarak "Bu deneyim bana dinin hor görülmesi ile sürekli bir mücadele içinde olmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi." diyecekti. 1969'da memleketi Bavyera'daki Regensburg Üniversitesine geçti ve nihayetinde dekan ve başkan yardımcılığına yükseldi. 

1977'de Papa tarafından Münih Kardinali olarak atandı. 1981'de II. Jan Paul tarafından Roma'ya getirildi ve o tarihten itibaren sıkı arkadaş oldular. Papalığa seçilmesi, statükocu eğilimin başarısı olarak görülmektedir.
Tutucu bir Alman Kardinali olarak tanınan Ratzinger Papalık’a seçilmeden önce 24 yıl süreyle Katolik Kilisesi içinde eski Engizisyon Kurumu'nun devamı niteliği taşıyan Dinsel Öğretiler Kurulu'nun başkanlığını yapmıştı. Başkanlığı boyunca bu kurul muhtelif Katolik ilahiyatçılarının ve din adamlarının "görüşlerinden dolayı sorgulandığı, kızağa çekilmekten görevden almaya" kadar uzanan cezalar yağdırmaktan da çekinmeyen bir kurum haline dönüşmüştü. 1981'de, papa II. Jan Paul'e (Karol Wojytla), Mehmet Ali Ağca tarafından düzenlenen suikast girişimini araştıran soruşturma kurulunun başkanlığını yaptı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder